![]() |
![]() |
|
Cu trenul prin ElvetiaF7 Cascaval si CiocolataVictoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP
Intregul album cu fotografii din Gruyere si Broc se gaseste aici: http://picasaweb.google.com/yo4aup/CuTrenulPrinElvetia7CiocolataSiCascaval
Fara sa fie nici o legatura cu cele sfinte [cu toate ca dupa atitea catedrale vizitate, nu se stie], a saptea zi de Flexi-Pass a fost in 9 August 2009,o zi frumoasa de duminica, insorita, dedicata unei calatorii de placere si de relaxare. Ne-am propus sa vedem cum se face Svaiterul si Ciocolata.
Prospectul Excursiei [dati click pentru vizualizare. In pagina a doua , jos in stinga vedeti insotitoarele de tren, tinere si frumoase. In ziua cind am fost noi, ele au avut liber si le-au tinut locul bunicile lor ! hi ]
Destinatia noastra este asadar aproape de malurile lacului Leman, la distanta de cinci ceasuri de mers cu mocanita de Montreux.. Am facut rezervarea din timp, si in 9 August 2009, dis de dimineata plecam din Basel la Montreux de unde urmeaza sa ne teleportam in anul de gratie 1911, anul de fabricatie al vagoanelor Pullman cu care calatorim in continuare. Am ajuns in gara la Montreux cu un ceas mai devreme asa ca am gasit trenul gol si am avut timp sa admiram pe indelete lucratura acestor vagoane.
Personalul insotitor al trenului este amabil si ne ureaza atit calatorie placuta, cit si petrecere frumoasa. Ca sa treaca vremea mai usor si ca sa semene un pic cu vremurile de alta data, in costul biletului intra o cafea servita cu un corn proaspat. Asa cum v-am spus mai inainte, noi am nimerit tura cu bunicile ...
Peisajul este superb, trenul urca din greu dar apoi, odata ajuns sus pe platou, serpuieste lin printre dealuri. Parca sintem acasa pe drumul de la Medias spre Agnita. Sau de la Sibiu la Alba Iulia. Sau... Opriri destul de dese in mici localitati, sate si statiuni montane.
Ajungem la Gruyere, unde coborim din tren , si avem in program in ordinea cronologica vizitarea fabricii de cascaval si a Castelului de pe domeniul Gruyere. Datorita costurilor mari de intretinere, familia a dat primariei in custodie castelul, care a fost introdus in circuit turistic pe banii comunitatii. Azi, din turism cistiga atit oamenii cit si comunitatea ca institutie.
Si fiindca sintem in strainatate si vorbim despre brinzeturi, mi-am adus aminte de un sfat primit de mine cu foarte multi ani in urma. Am fost povatuit ca atunci cind sint intr-o lume pe care nu o cunosc foarte bine, dar cind sint insotit de un localnic, sa nu vorbesc eu cu chelnerul la restaurant ci sa-l la pe localnic sa o faca. Daca ceri o sticla cu apa minerala de exemplu, chelnerul teintreaba automat: de care? Raspuns clasic, valabil oriunde : Evian ! Dar ce raspunzi daca te intreaba ce brinza doresti la desert ?!
Cei curiosi gasesc mai multe informatii despre 61 de tari si brinzeturile lor, aici http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cheeses .
De la Brinzarie am plecat spre castel
Pe strada mare, pe ambele parti, hoteluri, restaurante, cafenele. Aici, intr-o cofetarie, am mincat cea mai buna inghetata din toata Elvetia, facuta din lapte de pasare inghetat in putinei pus pe gheata cu sare [asa de facea si la noi, o data, inghetata veritabila] . Nu avem timp sa stam la masa asa ca luam cite un sandwitch pe care il mincam din mers. Drumul este scurt, in panta, si o data ajunsi la castel, vederea se deschide asupra intregii vai. Facem cunostinta cu istoria familiei de Gruyere care incepe pe la anul 1100 si continua si azi, vizitam castelul, si ne intoarcem la gara.
Interioarele sint remobilate, majoritatea pieselor expuse fiind de prin secolul al XIX-lea. Interesanta este bucataria unde exista o frigare originala pe care incape o pulpa de vitel intreaga sau un miel, si care era invirtita de un motor ecologoc, total nepoluant.
De la castel fuga la gara. Plecam spre Broc, unde luam desertul dulce al zilei de duminica
Aici isi are sediul fabrica de ciocolata Nestle. Istoria acestei institutii [pentru ca ciocolata este o institutie mondiala] este destul de tumultoasa. Fabrica pe care o vizitam a apartinut familiei Cailler timp de trei generatii, fiind apoi cumparata de concernul Nestle. In semn de respect pentru inaintasi, fabrica in care se face ciocolata pentru elvetieni a pastrat numele fondatorului ei, in timp ce sectiile care fac ciocolata pentru export au luat numele actualului proprietar. Este bine de stiut ca in ciocolata Cailler se foloseste "lapte de muu original" in timp ce la cea pentru export se utilizeaza numai lapte praf. Diferenta este perceptibila la gust. E mai buna cea facuta din lapte. [Vezi si: http://www.cailler.ch/LinkClick.aspx?fileticket=b70QtcpvRTI%3d&tabid=373]
Desigur ca va amintiti de razboiul celor doua roze sau de razboiul de o suta de ani sau de razboiul de sapte zile, dar de razboiul ciocolatei ati auzit? http://www.xocoatl.org/bars.htm#war
Rezultatul acestui razboi este ca in Europa ori ce contine peste 1% cacao [da, ati citit corect unu la suta] poate fi numit "ciocolata". In america limita este 10% . Asa ca cititi si ce scrie pe ambalaj pentru ca producatorul, in Europa, chiar daca isi boteaza marfa ciocolata, trebuie sa scrie continutul procentual de cacao !!!
[Anything can be called Chocolate in the EU, as long as it contains at least 1 % Chocolate. (In the USA the FDA minimum is 10%.)].
Si pentru o oarecare edificare asupra batoanelor de ciocolata vezi si http://www.xocoatl.org/barlist.htm si daca vi s-a facut pofta de niscaiva trufe de ciocolata dati click aici: Trufele de ciocolata.
Si cum pe lumea asta toate lucrurile bune sint ilegale, imorale si totdeauna ingrasa, este bine sa pornim si noi inapoi spre casa. Mocanita ne duce inapoi la Montreux si de acolo inapoi la Basel.
Articol aparut la 22-11-2010 10090 Inapoi la inceputul articolului |
La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.
Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact